Созопол

Созопол е малко и романтично морско градче с типична българска архитектура. Разположено е на 35 км южно от Бургас и е най-старото поселище по Българското Черноморие.

Градът е известен с празниците на изкуствата „Аполония“, които се провеждат в началото на месец септември и носят името на града от Античността. Архитектурни паметници, заради които Старият град на Созопол е обявен за археологически музей, древният некропол на Аполония Понтийска, а в последните години и с безценните религиозни притежания – всички те превръщат в Созопол любима дестинация за лятна почивка.

Изглед към морето
Забележителности

На 28 юли 2010 година, по време на археологически разкопки на остров Свети Иван край Созопол, бяха открити мощите на първия светец в християнството – Йоан Кръстител. Господният Предтеча е сред най-почитаните светци в целия свят не само от християни, но и от мюсюлмани. На три континента са пръснати реликвите на светеца и вярващите се стичат към тях за поклонение.

На 5 август 2010 година мощите бяха предадени официално от страна на българската държава на Българската православна църква и сега се съхраняват в катедралния храм „Св. Георги“ в Созопол, който до момента притежаваше частица от Светия кръст и мощи на Свети Андрей, а сега вече и мощите на Кръстителя.

Най-активното време от годината за града е от началото на май до средата на октомври, когато туристи от всички краища на света посещават Созопол, за да се насладят на времето, пясъчните плажове, историята, културата и религиозните богатства на града и околностите, на разнообразната кухня (българска, гръцка, турска) и атмосферата на пъстроцветния курорт.

Идеи за свободното време

Забавления

Природа

История