За Созопол

Созопол е малко и романтично морско градче с типична българска архитектура, разположено на 35 км. южно от Бургас, е най-старото поселище по българското черноморско крайбрежие.

Градът е известен с Празниците на изкуствата „Аполония“, които се провеждат в началото на месец септември и носят името на града от античността, с архитектурните си паметници, заради които Старият град на Созопол е обявен за археологически музей, с древния некропол на Аполония Понтийска, а в последните години и с безценните си религиозни притежания.

sozopol-view-3

На 28 юли 2010 година, по време на археологически разкопки на остров „Свети Иван“ край Созопол, бяха открити мощите на първия светец в християнството – Йоан Кръстител. Господният Предтеча е сред най-почитаните светци в целия свят не само от християни, но и от мюсюлмани. На три континента са пръснати реликвите на светеца и вярващите се стичат към тях за поклонение. На 5 август 2010 година мощите бяха предадени официално от страна на българската държава на Българската православна църква и сега се съхраняват в катедралният храм „Св. Георги“ в Созопол, който до момента притежаваше частица от Светия кръст и мощи на Свети Андрей, а сега вече и мощите на Кръстителя.

Най-активното време от годината за града е от началото на май до средата на октомври, когато туристи от всички краища на света посещават Созопол за да се насладят на времето, пясъчните плажове, историята, културата и религиозните богатства на града и околностите, на разнообразната кухня (българска, гръцка, турска) и атмосферата на пъстроцветния курорт.